Sunt Facebook si Google noile puteri colonialiste?

20180120_LDD001_0

Caracteristicile principale ale colonialismului sunt 1) lipsa posibilitatii de alegere si 2) lipsa puterii: puterea colonialista impune o dictatura, fie formal, fie informal, care reduce optiunile rezidentilor si le limiteaza puterea de a ocoli sau inlocui regimul colonialist.

In clasica Economie de Plantatie a colonialismului fatis – subiect despre care am discutat de numeroase ori aici -, rezidentilor li se elimina orice alta alternativa in afara de cea a lucra pe plantatie si a-si cumpara produsele de la magazinul acesteia. Aceasta constrangere nu trebuie sa fie neaparat directa; regimul colonialist isi poate lasa rezidentii fara putere si optiuni prin crearea imposibilitatii de a trai fara cash, de exemplu, oferindu-le mai apoi o sursa de munca platita: plantatia.

Odata ce cash-ul a devenit necesar vietii, este introdus creditul – dar numai daca iti faci cumparaturile de la magazinul companiei.

Am scris extensiv si despre modelul neo-colonialist in care corporatiile si bancile aduc modelul de exploatare colonialist in tara gazda, inrobind populatia domestica prin dependenta de credit.

Pentru a se califica drept puteri colonialiste, Google si Facebook trebuie sa limiteze optiunile si puterea utilizatorilor, pedepsindu-i sau obligandu-i pe cei care li se opun sau le pun la indoiala puterea. Fiind corporatiile dominante in domeniile cautarii online, social media si al publicitatii digitale, Google si Facebook isi limiteaza utilizatorii prin insusi faptul ca sunt esentiale gratie dominantei de care se bucura.

Cat despre pedepsirea utilizatorilor: posibilitatea acestora de a face aceasta este faptul cel mai ingrijorator. Acoperirea pentru reducerea la tacere sau interzicerea criticilor este opaca: nerespectarea liniilor directoare. Deci cine poate spune ca utilizatorii care au criticat sau au pus la indoiala politicile Facebook si Google nu sunt amutiti precum fraudatorii de click-uri, furnizorii de “fake news”, etc? Companiile decid cine este redus la tacere, iar posibilitatea de recurs este inexistenta.

Nu noi controlăm dispozitivele pe care le cumpărăm. În majoritatea cazurilor, companiile producătoare se comportă în continuare ca și când ar fi proprietarii acestor obiecte.

Din păcate, marea majoritate a utilizatorilor de internet confundă propria conştiinţă, propriile năzuinţe cu „spaţiul privat” al companiilor menţionate. Aceştia, de bună voie, se înrolează în imensele turme de oi târâte spre pierzanie de interesele obscure ale câtorva şmecheri.

SENSUL RAZBOIULUI IMPOTRIVA STIRILOR FALSE: nu filtrarea critica a stirilor, ci monopolul asupra VIZIUNII “CORECTE” despre lume, instalarea discreta, cu ajutorul GOOGLE si FACEBOOK, a “MINISTERULUI ADEVARULUI” la nivel global: “Este un război pentru controlul informației, un război despre cine are voie să distribuie informații și ce informații au voie să circule”.

Sistemul tehnologic infernal: FACEBOOK – la fel ca si celelalte retele sociale – CREAT ÎN MOD DELIBERAT PENTRU A CREA DEPENDENȚĂ, exploatând “o vulnerabilitate în psihologia umană”. “Mințile noastre pot fi manipulate. Alegerile noastre nu sunt așa libere cum credem”; “EXISTĂ UN SCOP ASCUNS ÎN SPATELE ÎNTREGII TEHNOLOGII”!

Tehnologiile pe care le avem s-au transformat in obsesii, daca nu chiar in adevarate dependente. Este impulsul de a verifica o notificare de mesaj, de a vizita YouTube, Facebook sau Twitter doar pentru cateva minute, trezindu-ne apoi ca inca ne uitam la postari o ora mai tarziu. Nimic nu se intampla din intamplare, ci asa cum au intentionat creatorii lor.

Mintile noastre pot fi manipulate. Alegerile noastre nu sunt asa libere cum credem. O mana de oameni, care lucreaza la o mana de companii din industrie, influenteaza prin alegerile lor ceea ce milioane de oameni gandesc astazi.

Se profita de aceleasi slabiciuni psihologice care creeaza dependenta de jocurile de noroc. Smartphone-urile sunt instrumente foarte folositoare. Dar creeaza dependenta.

Surse:

GIGANTII INTERNETULUI: NOILE PUTERI COLONIALISTE/ Cum am devenit IOBAGII NOILOR TEHNOLOGII/ Retelele sociale si razboiul pentru controlul mintii umane/ TOTALITARISMUL DIGITAL si CARCERA VIRTUALA/ ROMÂNII: FRUNTASI LA FOLOSIREA FACEBOOK-ului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s