Băncile străine din România, ajutate de BNR să facă profituri uriașe 

colaj-sigle-400x2501

Băncile străine nu ţin cont dacă dobânda de politică monetară creşte sau scade. Nu contează nici că a menţinut-o, nici că ar fi scăzut-o, nici că ar fi ridicat-o pentru că băncile din România cărora li se adresează o asemenea măsură nu ţin cont de ea după cum cum a dovedit experienţa. Ele sunt bănci străine, au comenzi din altă parte şi nu se supun politicii pe care o face Banca Naţională. Deci nu are nicio importanţă că au păstrat-o sau că ar fi micşorat-o, aşa cum se aşteptau mulţi.

Mai mulți „internaționaliști” de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie, ne-au spus mai deunăzi că o nouă criză economică este ca și la ușa noastră.

Nu ne-au menționat tocmai exact și de ce, dar, cunoscându-le în general opiniile, putem bănui cu precizie de sută la sută: Desigur, statul s-a îngrășat din nou prea mult în dauna bietului sector privat și, din cauza măririi nesăbuite a salariilor bugetarilor, a rupt echilibrele, amenințând stabilitatea economică și financiară.

În ciuda acestor flașnetări hodorogite, care nu au nicio legătură cu realitățile concrete, trădătorii de neam și țară – pardon, „internaționaliștii” – au dreptate în materie de criză care bate la ușă! Dar din cauze cu totul diferite de cele din clișeele pozate de aceștia!

Cum naiba se face că toate crizele – de care statul ar fi de vină – izbucnesc din sistemul privat și integral din cauza acestuia, iar statul este doar chemat să le rezolve?! Cum naiba se face că întotdeauna se dă uitării că statul a intervenit – pe seama contribuabililor, căci altfel nu are cum! – și sistemul privat, direct răspunzător de criză, își continuă apoi, cu și mai mare lăcomie, dezastrul în economie, în timp ce „internaționaliștii” dezvoltă și mai abitir teza primatului piețelor și statului minimal?! Asta, până când jaful destructurează din rărunchi economia, moment în care statul este scos de la naftalină spre a echilibra situația.

Evident, tot pe seama contribuabililor! Numai că statul, mereu mai slab, are posibilități mereu mai mici de a echilibra situația și, de fapt, crizele se adâncesc și se îndesesc. Prin țările făgăduinței – sedii ale multinaționalelor și centre ale colonialismului mondial – scenariul încă funcționează, pentru că, aici, în ipocrizia nesfârșită care domnește, statul n-a fost, de fapt, distrus și, la o adică, menține resurse și putințe de intervenție.

În colonii însă este dezastru: statul a fost desființat, oricum putințe și resurse nu mai are și, la o adică, nu mai poate face mare lucru. Priviți la România! Economia de stat, distrusă sistematic, nu mai reprezintă decât 4% din total. Cu mărunțișul pe care atotdominantul sistem privat îl plătește ca impozite, bugetul de stat nu reușește să strângă mai mult de 30% din PIB, față de peste 40% în medie în UE și chiar peste 50% în țările nordice. Capitalul străin a preluat toate piesele, pozițiile și pârghiile strategice din economie și deci decizia. Ce să mai facă statul?! Evident, nu mai poate face vreun bine în economie, ceea ce se vede de la o poștă, dar, să fim obiectivi, el este atât de slab și puțin important în ansamblu, încât nu mai poate face vreun rău.

Degeaba stăpânul străin și „internaționaliștii” interni aruncă anatema asupra sa. Ca să fugă de răspundere și ca să-l coste mai puțin, noul proprietar străin al țării lasă aparent administrarea în seama statului român, în capul căruia poate vărsa astfel toate lăturile, privind insuccesele, neputințele, nerealizările și… bineînțeles… provocările de crize.

La criza de acum aproape un deceniu, stăpânul străin și vătafii români de atunci au adoptat o abordare sinistră: România a preluat un credit extern de 20 miliarde euro cu care au fost finanțate băncile străine, vinovate aproape integral de criză, iar plata a fost suportată de contribuabilii români. Prin scăderi de salarii, înghețări de pensii și majorări de impozite.

Acum, statul român este și mai slab, aproape dispărut de pe firmament. Vă dați seama ce vor plăti contribuabilii români, indiferent de formula, desigur, și mai sinistră, ce va fi inventată?! Ca factori în generarea crizei, „internaționaliștii” se fac că nu văd zecile de miliarde euro, mereu mai multe, jefuite anual de capitalul străin din România, externalizarea fără fiscalizare de către acesta a 85-90% din profiturile realizate aici, salariile de batjocură practicate în colonia România, nici măcar că s-au dublat fără justificare salariile vătafilor; pentru ei, contează doar că s-au mărit în principiu – și, să fie clar, numai în principiu – salariile salahorilor români! Noroc că vinovații sunt deja pregătiți: PSD, Liviu Dragnea, dacă nu și fiul său, fosta nevastă, cei cu același nume și, bineînțeles, votanții PSD!

Băncile străine au invadat România – ba, mai mult, au acaparat întregul sistem bancar din România – în numele unei minciuni, dar bine ticluite şi pe care chiar politica lor în România a căutat s-o învedereze: România n-ar avea resurse interne de dezvoltare şi, ca atare, trebuie să vină băncile străine să pună la dispoziţie aceste resurse.

Băncile străine au sistat aducerea de bani din afară. Ba, au obligat statul român să se împrumute pe cheltuiala sa la FMI spre a înlocui pe piaţă finanţarea bancară sistată. Şi, dintr-o dată, au „descoperit” resursele interne despre care pretinseseră că nu există! Ba, unul dintre reprezentanţii băncilor străine în România a spus că „s-a schimbat paradigma în sistemul bancar”! S-a schimbat pe dracu’!

Pentru că în sistemul băncilor străine din România, banul, odată intrat în acesta, este ca şi pierdut din punctul de vedere al dezvoltării ţării.

BNR ACTIONEAZA LA COMANDA EXTERNA

Bancile, care sunt toate straine, asculta de staff-urile lor, din tarile de origine. Bancile straine isi urmeaza propriile interese, stabilite de actionarii din tarile de origine ale acestora.

Leul este protejat de o comanda externa, de catre banca nationala, prin alte mijloace si nu prin cele economice. In primul rand, retrage leii de pe piata. BNR are o comanda externa, respectiv sa tina leul ca sa nu piarda bancile straine.

BNR se hotari in al… paispelea ceas sa isi suflece manecile, sa isi dezgoleasca pieptul si sa apere poporul roman de… lacomia bancilor. Initiativa a fost numita in mass-media, bombastic, revolutia creditelor si presupune o serie de masuri restrictive prin care creditul de consum (cel initiat de omul de rand) este descurajat in favoarea celui ”productiv” (destinat firmelor). Suna frumos, nu? Dar, de fapt… abia acum?! Vai, vai, cata ipocrizie! Dupa ce au deschis larg robinetul creditelor de consum si au ingramadit atata amar de oameni in plasa de paianjen a bancilor, dupa ce au sarit (asistati de FMI si UE) sa puna pumnul in gura celor care prin ordonanta 50 corectasera abuzurile bancilor, dupa ce au pus tara sa faca acord cu FMI ca sa dea bani acelorasi banci, acum se trezeste vitejia BNR?! Ba bine ca nu! E mult mai simplu! Nu e vorba despre niciun fel de protejare a romanilor de bancile straine. Ci de un perfid joc de imagine si de glezne care, in plus, este dictat tot de la Washington.

Stabilitatea sistemului bancar este marea grija a tuturor – a FMI, a BCE si a BNR. Si pentru ca, mai intai, trebuie sa ai haos inainte sa institui noua ordine mondiala.

Dar daca mai e cineva care isi face iluzii (si mai sunt, cu siguranta, o multime, de vreme ce Mugur Isarescu sparge cotele de incredere la sondaje) cu privire la rolul BNR in tarisoara noastra, iata mai jos un articol cu adevarat senzational: BNR, prin jocul valorizarii-devalorizarii leului, nu face altceva decat sa ajute companiile multinationale sa isi repatrieze profiturile in mod avantajos peste hotare! Adica, in mod concret, BNR nu doar ca face jocul bancilor straine, ci si al multinationalelor la noi in tara!

Ar fi trebuit puşi la plată cei care au inflamat un model nesustenabil în etapa de “boom”, respectiv băncile cu capital occidental. Ei şi cu băncile au dus ţara spre dezechilibru şi acum ar trebui să suporte consecinţele.

Unul dintre obiective ar fi acela de control al inflaţiei prin intermediul cursului de schimb întrucât “capitalul mondial, la care răspunde Isărescu. Vânzarea de valută de către BNR este un rezultat al interesului multinaţionalelor de a repatria profitul la un curs cât mai avantajos.

Am certitudinea că se face jocul companiilor occidentale şi al speculatorilor de către acest instrument (Banca Naţională – n.r.) care nu este al poporului român, ci al multinaţionalelor. Banca centrală acţionează cu profesionalism, însă acesta nu este folosit pentru ajutarea poporului român. Ei fac doar ce li se cere de către capitalul occidental.

După ce BNR a reacţionat la proiectul legii de conversie în lei la cursul istoric a creditelor contractate în franci elveţieni, Mugur Isărescu face jocurile capitalului străin.

Politica BNR a fost una de socializare a pierderilor bancare, acestea fiind plătite din buzunarele românilor, iar acum când este vorba de profituri, acesta se opune unei legi care ar repara o injustiție.

Problema este cu dl Isărescu! Cel mai notoriu indiciu că domnia sa face sistematic jocul băncilor străine este că permite acestora să încarce debitorul român cu o penalitate de „risc de ţară”, deşi acordă credite din România, şi nu din afara României, iar unele cel puţin se mai dau cu obrăznicie şi drept „bănci româneşti”, pentru că ar fi înscrise juridic, deşi cu capital străin, în România

Creditele acordate în România sunt cele mai scumpe din Europa, iar marja de dobânzi (adică diferenţa faţă de dobânzile cu care sunt onorate depozitele) este cea mai mare din lume.

Capitalul străin urmează în România cea mai pură matrice colonială, obţinând rezultate maxime cu cheltuieli minime din unghiul său de interes: 1) foloseşte capital ridicol de mic; 2) îşi realizează câștigurile amețitoare prin exploatarea salariilor mici de tip colonial din România și prin acces la resurse și active la costuri reduse; 3) își sporeşte cu asupra (de măsură) rezultatele financiare prin mascarea adevăratei rentabilităţi obţinute.

Cu această participaţie investiţională rizibil de mică de nici 1% s-a ajuns să se deţină 85% de control a economiei din România şi să se obţină câștigurile amețitoare.

Ilie Serbanescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s